Blog

8

Bezglutenowe lody włoskie

27/04/2015

Bezglutenowe lody włoskie

27/04/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mamo, chciałabym spróbować jak smakują lody włoskie bezglutenowe – zamarzyła Zosia. Pocztą pantofową dowiedziałam się, że taki rarytas znajdziemy w Szklarskiej Porębie, w kawiarni Fantazja.

Dziś byliśmy w okolicy, więc spełniliśmy Zosi marzenie. Po gruntownym sprawdzeniu przekonałam się, że lody są naprawdę bezglutenowe. Szczęście naszej celiaczki było ogromne…

 

lody1Kawiarnię Fantazja w Szlarskiej Porębie znaleźliśmy bez trudu: mieści się w samym centrum stolicy radiowej Trójki, koło BZ WBK i poczty. Na szyldach nie znalazłam informacji o bezglutenowych lodach, ale skrupulatnie wypytałam  sprzedawczynię. W mig poznałam producenta lodów, zobaczyłam etykietę z napisem „gluten free”, obejrzałam też ze wszystkich stron wafelki bezglutenowe do lodów. Wszystko bez zarzutu. Lody są lane z automatu – jednakowe dla wszystkich klientów. Nie ma więc możliwości pomyłki.

 

 

 

lody2Wafelki bezglutenowe są pakowane w jednorazowe, hermetycznie zamknięte woreczki. Obsługa dochowuje więc wszystkich zasad niezbędnych w diecie bezglutenowej.

W taki oto sposób spełniłam marzenie Zosi u stóp Szrenicy… Była zachwycona, wzniebowzięta, szczęśliwa… Tyle lat marzyła o bezglutenowym, włoskim lodzie… Jeśli więc będziecie w okolicy, zróbcie niespodziankę swojemu bezglutenowemu dziecku. Nie wyobrażacie sobie, jak ono marzy o takim rarytasie: zjeść włoskiego loda w wafelku, tak samo jak rówieśnicy.

 

 

 

KOMENTARZE (8)

Monika 03/06/2015 11:51
Czy skrobia modyfikowana jest bezpieczna? Pytałam w kilu miejscach i właśnie tylko skrobia była dla mnie podejrzana. Oczywiście podane jest tylko że to skrobia modyfikowana ale nie jaka.
Bezglutenowa Mama 08/06/2015 10:27
Przepisy są takie: jeśli producent podaje: "skrobia modyfikowana" i nie oznacza jej pochodzenia, to znaczy że gwarantuje jej bezglutenowość.
Sebastiasia 01/05/2015 20:02
Marze o takich w Poznaniu
Bezglutenowa Mama 04/05/2015 10:08
Są chyba lody tradycyjne bg w Poznaniu, koło restauracji Bamberka.
Marta 28/04/2015 12:20
W takim razie to kwestia tylko wafelka bezglutenowego? cała reszta, czyli sam lód jest dla wszystkich taki sam: dla bezglutenków i glutenków?:)
Bezglutenowa Mama 29/04/2015 10:41
Nie, to nie tylko kwestia wafelka. Także lody muszą mieć certyfikat bezglutenowości, muszą być lane z maszyny, z której naprzemiennie nie "lecą" glutenowe lody, muszą być bezpieczne polewy itp. Personel musi też przestrzegać zasad czystości: wafelki podczas nakładania lodów trzeba trzymać w papierku lub folijce, by wafel nie miał kontaktu z glutenem. Wafle muszą być też przechowywane w jednorazowych, pojedynczych opakowaniach.
Anula80 28/04/2015 11:48
Marzenie :) Chyba naprawdę zaplanujemy urlop tak, żeby być blisko granicy z Czechami i wybrać się do Szklarskiej Poręby na lody ;)
Bezglutenowa Mama 29/04/2015 10:38
Zachęcam :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się