Tuż przed wyjazdem na bezglutenową kolonię nad morze wystąpiłyśmy z Zosią w audycji na antenie Radia Zachód. Reporterka Elżbieta Wozowczyk-Leszko rozmawiała z nami o zdrowej diecie bez glutenu, o gotowaniu z dziećmi, o bezglutenowym jedzeniu poza domem.
Podczas nagrania w studiu kulinarnym Look&Cook w Zielonej Górze upiekłyśmy z Zosią chlebek jaglany z rodzynkami oraz ekspresowe mufinki z amarantusa. Niestety, gdy myłam naczynia, Zosia i pani redaktor przyłapały mnie na pewnym kłamstwie….
POSŁUCHAJ TUTAJ BEZGLUTENOWEJ AUDYCJI
Do Zielonej Góry pognałyśmy z Zosią dosłownie dzień przed wyjazdem do Poddąbia, na bezglutenową kolonię pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Reporterkę Radia Zachód, Elżbietę Wozowczyk-Leszko interesowało m. in., czy bezglutenowe jedzenie zawsze jest zdrowe?
Temat audycji nie był przypadkowy. Miał związek z bezglutenowymi warsztatami w w studiu kulinarnym Look&Cook w Zielonej Górze, a te z kolei były poświęcone właśnie zdrowej diecie bez glutenu.
– Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę, by swoją dietę bezglutenową wzbogacać w rośliny strączkowe i inne produkty bogate w witaminy z grupy B – apelowałam jako Bezglutenowa Mama.
Zosia z kolei z pasją opowiadała o tym, że trzeba przebierać proso i grykę, w poszukiwaniu glutenowych ziaren. I tu mnie „wkopała”. Z rozpędu, zajęta zmywaniem naczyń, powiedziałam do mikrofonu, że Zosia i Antek pomagają mi często przebierać ziarna i robimy konkursy, kto więcej ich znajdzie….
– To prawda, Zosiu? – spytała Elżbieta Wozowczyk-Leszko.
– No, niezupełnie – roześmiała się nasza bezglutenowa Zosia. – Kasze przebieramy z mamą, ale nie ma żadnych konkursów :).
Prawda jest taka, że raz, gdy przebierałam kasze z Antkiem, w ramach zachęty urządziłam mu taki konkurs. On wygrał i bardzo się z tego cieszył. A ja podczas nagrania zagalopowałam się i powiedziałam o tym, jak o codziennej praktyce… Ech, dzieci zawsze nas wydadzą :)….
Podczas audycji w studiu Look&Cook trwały wegańskie warsztaty z Piotrem Henschke. Autorytet w dziedzinie zdrowego odżywiania opowiedział o swoich doświadczeniach z kuchnią bezglutenową. Miło było posłuchać :).