Blog

4

Bezglutenowe drożdżówki z truskawkami

04/06/2016

Bezglutenowe drożdżówki z truskawkami

04/06/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 6 sztuk
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

To jest sprawdzony przepis na bezglutenowe drożdżówki z truskawkami

Bezcenny jest uśmiech bezglutenowego dziecka, które otwiera śniadaniówkę i wszystkimi zmysłami „widzi” maleńką bezglutenową drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Właśnie wczoraj upiekłam taki smakołyk: pełen owoców i bajecznie miękki. Tak puszyste i delikatne drożdżówki, że zaprzyjaźniony (glutenowy) fotografik zjadł po sesji wszystko, co sfotografował….     

Poznajcie mój sprawdzony przepis na bezglutenowe drożdżówki z truskawkami, z chrupiącą kruszonką, udekorowane lukrem z białą czekoladą. Jeśli użyjecie sprawdzonej, włoskiej mieszanki Mix It Universal Dr. Schär, nikt nie odróżni, że to drożdżówki bezglutenowe, gwarantuję! 

Jeśli zdecydujecie się na mieszankę innej marki, sprawdźcie, czy w składzie nie ma ona już dodanych suszonych drożdży. Przy zamianie mąki zazwyczaj trzeba też zmienić proporcję płynnych składników, by uzyskać właściwą konsystencję. A jaka jest właściwa? Zobaczycie na filmiku pod przepisem. 

Przy okazji: mieszankę Mix It! Universal najtaniej można kupić w internetowym sklepie ze zdrową żywnością Jedzbezglutenu.pl  

Składniki bezglutenowego ciasta drożdżowego

  • 300 g mieszanki bezglutenowej (użyłam Mix It Universal Dr. Schär)
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu (lub 25 g świeżych)
  • szczypta soli
  • 2 jajka (wielkość L)
  • około 160 ml letniego mleka
  • 35 g cukru cukru
  • łyżka cukru waniliowego bez glutenu
  • 40 g miękkiego masła
  • białko jaja do smarowania ciasta
Poznaj skład i zastosowanie mieszanki mix It Universal Dr. Schär

Składniki kruszonki bezglutenowej

  • 50 g mieszanki Mix It Universal
  • 30 g cukru
  • około 30 g zimnego masła
  • opcjonalnie łyżka bezglutenowego cukru waniliowego
Tu można kupić najtaniej mieszankę bezglutenową Mix It! Universal marki Schär

Składniki polewy lukrowej z białą czekoladą

  • 2 łyżki wody
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 50 g białej czekolady bez glutenu

Wykonanie kruszonki

  • do miski wsyp mąkę bezglutenową, cukier waniliowy i cukier
  • dodaj zimne masło pokrojone na kawałki
  • szybko rozcieraj składniki dłońmi i zagniataj ciasto rękoma tak, aby powstały mniejsze i większe grudki
  • miskę z kruszonką bezglutenową wstaw do lodówki
  • możesz ją tam przechowywać na zapas, nawet przez 1-2 tygodnie

Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z 3 łyżkami letniego mleka i wlej do miski z suchymi składnikami.

Wykonanie ciasta drożdżowego

  • w misce wymieszaj mąkę Mix It Universal z solą, cukrem i cukrem waniliowym
  • dodaj suszone drożdże
  • wbij jajka i stopniowo wlewając mleko, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka, tak aby powstało elastyczne, puszyste, lekkie, dobrze napowietrzone ciasto

Więcej przydatnych informacji na ten temat konsystencji drożdżowego ciasta bezglutenowego znajdziesz w moim poradniku – książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”.

bezglutenowe drozdzowki z truskawkami i kruszonka

Formowanie drożdżówek

  • przykryj miskę szczelnie folią spożywczą
  • ciasto na drożdżówki bezglutenowe z truskawkami i kruszonką odstaw na około 30 minut, by podrosło
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, do miseczki wsyp 2 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej (lub mixu)
  • z ciasta nabieraj porcje ciasta wielkości mandarynki, obtaczaj je w misce z mąką i formuj kulki
  • układaj je na blasze w odstępach około 5 cm, rozpłaszczaj je delikatnie i dłońmi (lub kieliszkiem) zrób wgłębienia
  • drożdżówki posmaruj rozkłóconym białkiem jaja
  • zostaw do wyrośnięcia na około 1 minut
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, grzałka góra - dół
  • umyte i osuszone truskawki obtaczaj delikatnie w mące i układaj we wgłębieniach
  • posmaruj całość rozkłóconym jajkiem i obsyp kruszonką

Pieczenie drożdżówek

  • blachę wstaw do piekarnika na około 15 minut, piecz do zrumienienia (do tzw. suchego patyczka)
  • studź je na metalowej kratce
  • przygotuj lukier: do rondelka wsyp puder i wlej wodę, gotuj na małym ogniu około minutę, raz po raz mieszając
  • zdejmij rondelek z ognia
  • do gorącego szklistego lukru wsyp kostki czekolady i mieszaj

Ostudzone drożdżówki bezglutenowe z truskawkami i kruszonką polej fantazyjnie lukrem z biała czekoladą, zostaw do zastygnięcia.

Smacznego, od tej chwili prosty przepis na drożdżówki bezglutenowe z truskawkami, kruszonką i biała czekoladą będzie hitem podwieczorków.Uwierzycie lub nie, ale zapach tych drożdżówek będzie rozchodził się po całym domu i zwabi sąsiadów:). Biała czekolada, truskawki i drożdżowe ciasto – czegóż chcieć więcej?

Pamiętaj, że celiakia i dieta bezglutenowa w niczym nie ograniczają naszego menu. Możemy jeść to samo, co glutenożercy, ale czasem musimy używać nieco innych składników do stworzenia danej potrawy.

Przy okazji: po niemal 24 godzinach od wypieku te drożdżówki z Mix It Universal Dr. Schär nadal były miękkie – co jest przecież rzadkością w bezglutenowych wypiekach (zazwyczaj szybko czerstwieją). Nie dziwię się więc, że zaprzyjaźniony fotografik spałaszował wszystkie, co do jednej. I wcale mu nie żałuję – przepis na bezglutenowe drożdżówki z truskawkami jest naprawdę prosty, więc w mig mogę przygotować kolejną porcję.     

bezglutenowe drozdzowki z truskawkami kruszonka i biala czekolada

KOMENTARZE (4)

Agata 30/08/2017 20:15
Bardzie chodzilo mi o to czy mozna zrobic drozdzowki nie korzystajac z foremek tylko formujac ciasto w wieksze "bulki" bezposrednio na blaszce.
Bezglutenowa Mama 30/08/2017 22:29
Teraz rozumiem :) Nie - drożdżówki z tego mixu rozpłyną się na blasze. Do wykonania drożdżówek na blasze użyj tego przepisu i dowolnego nadzienia: https://bezglutenowamama.pl/lato-w-naszej-kuchni-domowe-bezglutenowe-jagodzianki/
Agata 22/08/2017 10:22
Czy da sie zrobic je normalnie na blaszce a nie w foremce? Nie rozplyna sie na nalesniki?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 23/08/2017 16:41
Jeśli chcesz upiec placek, skorzystaj z tego przepisu: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-placek-drozdzowy-ze-sliwkami/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się