Blog

1

Bezglutenowe bułki dla maluszka

16/02/2016

Bezglutenowe bułki dla maluszka

16/02/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe dzieci często mają niedobory żelaza czy witamin z grupy B. Dzieje się tak za sprawą gotowych produktów bezglutenowych, często uboższych w cenne składniki. Dlatego w kuchni używam często amarantusa, karobu, gryki. Niedawno do tej listy dołączył Bebilon Alerlac – wbrew pozorom to produkt nie tylko dla małych dzieci.  Stworzyłam na jego bazie szybkie bezglutenowe bułeczki: idealne także dla maluszków.

 

Bebilon Alerlac_logoSkładniki:

 

bulki Bebilon Alerlac (5)Do mąki dodałam Bebilon Alerac, sól, karob, amarantus i drożdże (nie można sypać drożdży bezpośrednio na sól). Przesiałam do miski, dodałam wodę i zagniotłam ciasto o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny. Na końcu dodałam oliwę i ponownie zagniotłam ciasto. Ostawiłam je na 30 minut, by podrosło. Mokrymi dłońmi uformowałam pięć bułek i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

bulki Bebilon Alerlac (15)Posmarowałam bułeczki mlekiem (w przypadku dzieci z alergią na mleko krowie może być roślinne mleko, olej lub rozkłócone jajko). Wstawiłam blachę do letniego piekarnika i ustawiłam temperaturę na 175 stopni (termoobieg). Piekłam bułki przez 25-30 minut – do zrumienienia.

Bułeczki pięknie urosły, a ciemnego koloru dodał im karob. Bułki bez dodatku karobu pozostaną jasne).

 

 

bulki Bebilon Alerlac (16)Z kolei Bebilon Alerlac sprawił, że bułeczki były w środku delikatnie nawilżone i jeszcze bardziej miękkie. Sprawdziły się jako kanapki do szkoły na bezglutenowe drugie śniadanie.

Oczywiście bułeczki na drugi dzień lekko stwardniały, jak niemal wszystkie bezglutenowe wypieki. Dla odświeżenia wystarczyło je skropić wodą i przez 2-3 minuty podpiec w gorącym piekarniku.

 

bulki Bebilon Alerlac (5)Przepisów na bezglutenowe bułki jest naprawdę sporo. Ale w naszej bezglutenowej kuchni staram się korzystać jak najczęściej z tych zdrowszych wersji. W tym przypadku dodatek amarantusa i Bebilonu Alerlac sprawił, że zwykłe bułeczki zamieniły się w zdrowe pieczywo. Amarantus dodaje świetnie przyswajalnego żelaza, a Bebilon Alerlac wzbogaca wypiek w żelazo, wapń, niektóre witaminy np. D , w cynk i jod. To składniki, które  zapewniają m. in. prawidłowy wzrost kości, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego czy nerwowego i rozwój poznawczy.

 

UWAGA KONKURS Bezglutenowej Mamy i producenta Bebilon Alerlac! (REGULAMIN TUTAJ).

Aby wygrać projektor Sowa z lampką i pozytywką (marka) Ski Hop lub zestaw produktów Ski Hop (miseczka, sztućce, talerz, śliniaczek) wystarczy w czasie trwania konkursu (16-26 lutego 2016 r.) zamieścić w komentarzu pod tym wpisem pomysłowy przepis na potrawę z wykorzystaniem Bebilonu Alerlac. Zapraszam serdecznie do udziału.

 

KOMENTARZE (1)

xymi 16/02/2016 22:54
Pieczona bezglutenowa owsianka z suszonymi śliwkami 1 Szklanka bezglutenowych płatków owsianych 1 szklanka amarantusa ekspandowanego 5 łyżek kaszki Aerlac 2 banany 1 gruszka lub 1 jabłko Kilka suszonych śliwek drobno posiekanych 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1 łyżka oleju rzepakowego + do wysmarowania foremki 1 łyżeczka bezglutenowej przyprawy do piernika Piekarnik ustawić na 180C z termo obiegiem. Banany, gruszkę (lub jabłko), jajka, przyprawy i olej blend ujemy. Dodać kakao oraz płatki owsiane, amarantus i Aerlac. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu dodać suszone śliwki. Przełożyć do wysmarowanej formy 15x25. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się