Blog

Bezglutenowa pieczeń drobiowa z jarmużem

25/08/2016

Bezglutenowa pieczeń drobiowa z jarmużem

25/08/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W upalne dni znakomicie sprawdzają się dania drobiowe. Są lekkie i uniwersalne, bo pasują na obiad, a jednocześnie zastąpią sklepowe wędliny bezglutenowe. Tym razem proponuję pieczeń drobiową z jarmużem i suszonymi pomidorami. Przepis jest naprawdę prosty.

 

jarmuzSkładniki na keksówkę o wymiarach około 20×10 cm:

 

Piekarnik nastawiłam na 190 stopni C. Cebulę i czosnek posiekałam i zeszkliłam na oliwie. Dolałam wodę i dusiłam warzywa przez parę minut, by zupełnie zmiękły (u nas dzieci nie lubią chrupkiej cebuli). Ostudziłam. Świeżo zmielone mięso wymieszałam z cebulą  i czosnkiem, dodałam pozostałe składniki. Doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Smak powinien być wyrazisty. Jeśli masa wydaje się zbyt zbita, można dodać parę łyżek wody i wymieszać. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Mięso przełożyłam do formy i wygładziłam mokra łyżką. Keksówkę wstawiłam do nieco większej foremki częściowo wypełnionej wodą. Całość wstawiłam do piekarnika na godzinę. Pod koniec pieczenia przykryłam formę papierem do pieczenia, by nie zrumieniać zbytnio powierzchni.

pieczen z jarmuzem (3)Gotową pieczeń wyjęłam z piekarnika i delikatnie wyłożyłam z formy na talerz. Kroiłam w grube plastry i serwowałam z makaronem bezglutenowym, z oliwą z oliwek i porządną porcją sałaty i pomidorów. Pozostałą z obiadu pieczeń ułożyłam na drewnianej desce do ostygnięcia, a następnie wstawiłam na noc do lodówki. Okazała się idealną wędliną na śniadanie – zamiast kiełbasy, parówek czy szynki.

Nasze dzieci lubią, gdy na śniadanie lub kolację podpiekam im plaster tej pieczeni w piekarniku.  Antek dodaje do takiego posiłku keczup i paprykę, a Zosia – oliwę z oliwek oraz czarne oliwki.

 

thermoPRZEPIS Z UŻYCIEM THERMOMIXA:

Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Umyte i osuszone: jarmuż oraz natkę pietruszki wsyp do suchego naczynia miksującego i zmiksuj 5 s/obroty 7. Cebulę przekrój na dwie części i wraz z czosnkiem i  suszonymi pomidorami włóż do naczynia miksującego. Załóż pokrywę i miarkę, zmiksuj 4 s/obroty 5. Dodaj 30 g oliwy lub masła, sól oraz pieprz. Ustaw 4 minuty Varoma/obroty 2. Dolej 50 g wody i ustaw 5 minut Varoma obroty 2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj przy pomocy kopystki 30s/obroty 7. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, wymieszaj 15 s/obroty 7.

Gotową masę przełóż do formy i dalej postępuj jak w przepisie powyżej.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się