Blog

45

Bezglutenowa owsianka na początek dnia

10/09/2015

Bezglutenowa owsianka na początek dnia

10/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziesięć stopni na termometrze to nie żarty, więc trzeba się porządnie rozgrzać ;). Tym bardziej, że preferujemy marsz do szkoły, a nie zawożenie dzieci samochodem.  Dzisiejsze śniadanie zapachniało więc cynamonem, ale i letnimi owocami i płatkami owsianymi. To szybki przepis, który zawsze można dostosować do zawartości lodówki czy zamrażarki. Wyobrażacie sobie ten zapach, te kolory na talerzu? Nie dziwię się, że Zosia zjadła niemal całą porcję.

 

 

Składniki:

– szklanka dozwolonego mleka (krowie, kozie, ryżowe, migdałowe itp.);

– 1/3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych 

– pół łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu;

– garść borówek lub jagód (świeżych lub mrożonych);

– 3 łyżki bezglutenowych płatków teff (np. Incola);

– 3 łyżki bezglutenowego amarantusa ekspandowanego (np. Amarello);

– 2 łyżki siekanych migdałów lub płatków migdałowych bez śladowych ilości glutenu;

– łyżka miodu/syropu klonowego;


To najprostsze śniadanie na świecie: do garnka wlałam mleko, dodałam płatki owsiane, dosypałam cynamon i gotowałam na niewielkim ogniu do miękkości około 10 minut. W razie potrzeby dolewałam mleko.

Wyłożyłam owsiankę na talerz, udekorowałam borówkami i malinami, płatkami teff oraz migdałami i amarantusem. Słodkiego smaku dopełnił miód malinowy z Gór Stołowych. Pycha!

 

 

Takie śniadanie rozgrzeje każdego zmarzlucha w chłodny lub mroźny poranek, doda też energii i oczywiście zdrowia. A jak bajecznie smakuje na podwieczorek….

Czy w diecie bezglutenowej warto jeść płatki owsiane? Pytacie w e-mailach, czy to wskazane zboże w diecie bezglutenowego dziecka.  Odpowiadam zawsze: TAK, ale pod warunkiem, że używacie bezglutenowych płatków owsianych (lub mąki).  Owies nie zawiera glutenu, dlatego jest dozwolony w diecie bezglutenowej. Jednakże podczas upraw i przetwarzania pojawia się w nim wiele glutenowych zanieczyszczeń, które wielokrotnie przekraczają bezpieczny poziom glutenu dla osoby chorej na celiakię (20 mg/kg czyli 3 ziarenka maku w kg mąki). I dlatego celiacy mogą jeść wyłącznie  owies wyraźnie oznaczony jako produkt bezglutenowy. 

 

Rolled oats (oat flakes) in a wooden spoon on a rolled oats background. Close-up.

Dlaczego płatki owsiane i mąka owsiana są tak cenne w diecie bezglutenowej? Oto garść zalet owsa:

– wzbogaca dietę bezglutenową w cenne witaminy z grupy B (celiacy mają często  niedobory tej witaminy);

– jest bogaty w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy;

– zawiera dużo błonnika (pomaga więc przeciwdziałać zaparciom);

– wpływa na stabilizację poziomu glukozy we krwi;

– wzmacnia odporność;

–  obniża poziom cholesterolu;

– ma działanie antynowotworowe, moczopędne, uspokajające;

 

– pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów i układu nerwowego;

 

Nie żałujmy więc owsa ani bezglutenowym dzieciom, ani bezglutenowym dorosłym.

 

KOMENTARZE (45)

Milena 24/04/2018 13:18
Uwielbiam owsiankę pod każdą postacią. Super, że są bezglutenowe płatki owsiane ponieważ mam problem z nietolerancją glutenu. Twój przepis na owsiankę jest genialny i bardzo często goszczą u mnie na stole. Zwłaszcza na śniadaniach ;)
Ana 26/03/2016 14:41
Witam, wchodziłam na stronę kwestia smaku i mam pytanie jeśli chodzi o celiakię jaką mąką podbijacie sosy albo jakiej śmietany używacie, moja córka ma stwierdzoną chorobę od 3 tyg. i jeszcze wiele nie wiem, pomóżcie mi proszę
niebostan 30/09/2015 20:33
Dlatego też trzeba czytać o produktach zanim je kupimy. Intenson ma przetestowane. Kupuję z tej firmy płatki owsiane http://intenson.pl/platki-owsiane-bezglutenowe/
Bezglutenowa Mama 01/10/2015 18:25
Widzę na płatkach przekreślony kłos, więc jest OK.
aga 19/09/2015 22:00
Aha, ryże kupuję z kupca, bo i tak płuczę. Kaszę jaglana obojętnie, oby najtańsza, bo też płuczę. Kasza gryczana biała w inter marche z Melvitu, tez płuczę, suszę, mielę. Soczewica, ciecierzyca, słonecznik z netto-wszystko najtańsze, bo się płucze. A płatki owsiane z kłosem :)
Bezglutenowa Mama 20/09/2015 12:46
Tak, płatki owsiane tylko z kłosem. W POLO znalazłam ostatnio białą grykę formy Janex, za 500 g niespełna 4 zł.
aga 20/09/2015 16:04
Super, muszę kupić na zapas :)
gosiasit 20/09/2015 10:21
Migdałową mąkę próbowałaś ? bo się zastanawiam jak ją zrobić żeby nie uszkodzić młynka.może pokroić migdały wysuszyć przepłukane i uprażyć na patelni i zmielić?
Bezglutenowa Mama 20/09/2015 12:41
Migdałowa mąka jest znakomita, Mam silny młynek, więc on daje radę z mieleniem.
gosiasit 20/09/2015 19:22
Jaki masz młynek?ja mam MPM żarnowy i właśnie trochę boję się wrzucić migdały
Bezglutenowa Mama 21/09/2015 08:34
Jakiś elektryczny, nie żarnowy.
aga 20/09/2015 10:33
Migdałową robiłam tylko blenderem z przepisu Olgi, po zrobieniu mleka migdał. papkę suszysz i możesz jeszcze raz zblendowac. Tak samo kokosowa. Do młynka nie można bo migdały i kokos zawierają tłuszcz i młynek się zapcha. Juz próbowałam ;)
Bezglutenowa Mama 20/09/2015 12:42
Super pomysł z mieleniem papki.
aga 20/09/2015 16:03
Można ją potraktować jak serek, dodać pokrojone owoce i na kanapkę, pycha, jadłam :) zawsze to coś innego
aga 19/09/2015 21:54
Czytam i czytam i myślę, że wy się średnio zdrowo odżywiacie. A może to ja jestem dziwna. Ja kupuję mąkę na chleb schara 1 op. raz na 3-4mce, a tak jadam wafle ryż. Sama robie różne pasty. Mąki robię sama, pisałam w innym poście. Gotowego mixu do ciast w ogóle nie kupuje, piekę z naturalnych mąk. O, jedynie bułkę tartą z Bezglutenu w Inter marche kupuję. słodyczy z kłosem nie, wolę coś sama upiec. Na roczek córki taki tort odpalilam, że wszyscy byli w szoku, z mąki jaglanej i ryżowej pełnoziarn, 4 warstwy, z kremem twarozkowym i owocami.
Bezglutenowa Mama 20/09/2015 12:40
Aga, każda rodzina ma swoje przyzwyczajenia i musi godzić potrzeby wszystkich osób. Żadna skrajność i przymus nie są dobre. Wyobraź sobie męża albo teścia, którzy są sfrustrowani, bo muszą jeść dania, które im nie smakują.... Też uważam, że lepiej używać naturalnych mąk, piec własne chleby, pasztety, gotować szynki itp. Ale czasem potrzebujemy wygody albo szybkiego wykonania jakiejś potrawy. I wtedy mamy gotowce. Też są nam potrzebne :)
aga 20/09/2015 15:55
Pewnie tak, i dlatego trochę Wam zazdroszczę. Tego, że bierzecie gotowca i nie martwicie się o resztę. Jak byłam w ciąży to zaczęłam zdrowiej jeść, ale teraz gdy Iga jada z nami, ciągle się martwię. Przez to, że je większość posiłków bezglutenowych to czy dostaje pełnowartościowa żywność, czy tam nie ma za dużo cukru, czy tam jest tyle białka co potrzeba a jej nie uczuli, bo ma zmiany na rączkach itd . itd
gosiasit 19/09/2015 22:45
A jak już tak się chwalisz to chociaż podaj przepis na ten tort,chętnie skorzystam,zresztą nie tylko ja.
Bezglutenowa Mama 20/09/2015 12:47
Przepisy na torty zawsze się przydadzą :)
aga 20/09/2015 09:53
Korzystam z dwóch stron, kwestiasmaku.com i olgasmile.com, tam jest kopalnia pomysłów. Olga ma wszystko dla alergików, Asia z Kwestii bardzo zdrowe obiady i pyszne ciasta, które czasem musze przerobić na bezglut.
gosiasit 20/09/2015 10:17
Nie znam tych stron,zajrzę dzięki
aga 20/09/2015 09:48
Gosiu, w życiu nie chciałam nikogo obrazić. Na diecie jestem od 3 lat, na początku przez 1 rok tez kupowałam gotowce, a później z oszczędności zaczęłam robić zamienniki. Kiedy odzyskałam płodność i urodziłam córeczkę ( ma juz rok) zaczęłam zdrowo się odżywiać, bo ciągle wszyscy piszą ze bezglutenowcy to mają braki w składnikach odżywczych i uparlam się, że my nie będziemy. Wiec z oszczędności (bo mnie na gotowce nie stać) robie wszystko sama. Na chrzciny i na roczek sama robiłam menu i pieklam po 3 ciasta i tort
Bezglutenowa Mama 20/09/2015 12:49
Ekonomia okazuje się dobrym doradcą, prawda? :) Tez często zaznaczam, że dieta bezglutenowa nie musi być droga, ale więcej się trzeba napracować....
gosiasit 20/09/2015 20:33
Fajny przepis,kiedyś spróbuję!
aga 20/09/2015 15:43
Tak, to prawda, ale pewnie dzięki temu lepiej jemy (ja celiak, roczna córka nie potwierdzona i mąż glutek). Wiec w sumie się cieszę. Całkiem zwariowalam, gdy trafiłam na bloga Olgi Smile. Chcę, by córka dostała dobre wzorce w żywieniu, więc gotujemy jakby pod nią. Uwielbia pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami ;)
gosiasit 20/09/2015 10:17
Zabrzmiało jakbyś wytykała innym ich sposób odżywiania.ja też zainwestowałam w młynek i tworzę zdrowe mąki.
aga 20/09/2015 10:26
Gosiu, biszkopt bg z przepisu lisia-kawiarenka.blogspot.com obojętnie jaką mąkę dasz, wychodzi pycha, masa z chudego twarogu 1 kg, do tego cukier wg uznania i ubita kremowka 400g, na krem owoce, były borówki i pokrojone brzoskwinie z puszki, góra ozdobiona z mascarpone 500 g +200 g kremowki, bo robiłam róże i falbanki tylkami Wiltona. Na gorze tortu siedział fioletowy miś ;) Było zdrowo wiec Iga mogła zjeść.
gosiasit 19/09/2015 22:40
Gratuluję umiejętności i wyczucia,ale nie musisz od razu obrażać innych. Nie lubię jak ktoś mi w garnek zagląda i ja innym też nie patrzę.odżywia się każdy tak jak chce,a jak już chcesz tak wytykać innym to tym,którzy żywią się w McDonald itp
mama ANi 15/09/2015 08:03
??? właśnie sobie uświadomiłam jak dużo tego używamy - mąki bułka tarta słodycze przyprawy pieczywo też czasem
mama Ani 10/09/2015 09:25
Dobry pomysł, dla nie-celiaków też ! Przy okazji czy płatki ryżowe Kupca nadają się dla celiaków czy nie? Swego czasu gotowałam je dzieciom na śniadanie na mleku, było to pożywne i szybkie śniadanie :) ale w związku z tym że Ania wciąż miała przeciwciała we krwi poszukując ukrytych źródeł glutenu w jej diecie odstawiliśmy go ok rok temu tak jak i wiele innych produktów. Przeciwciała nadal są :( a do płatków boję się wrócić... Czy jecie te płatki???
Bezglutenowa Mama 11/09/2015 11:11
Płatki Kupca nie są bezpieczne, lepiej skorzystaj z bezglutenowych płatków jaglanych/gryczanych itp. specjalistycznych firm. Na jakiej specjalistycznej firmie bezglutenowej się opierasz - chodzi mi o maki, chleby, ciastka itp? Glutenex, Balviten?
mama Ani 14/09/2015 10:24
głównie Shaer, Bezgluten, Balviten, Celiko, także Glutenex, Bauckhof, Jizerske Pekarny, Incola. Płatków ryżowych jakoś nie kojarzę innych niż Kupca tj bezpiecznych z kłosem może faktycznie jaglane wypróbuję
Bezglutenowa Mama 14/09/2015 11:11
Spróbuj na jakiś czas odstawić Bezgluten i zrobić badania.
lucy 10/09/2015 10:13
Kupiec to niesolidna firma. proszę sprawdzić wyniki badań Stowarzyszenia / w ryżu 400x przekroczona norma zaw. glutenu .Ja nic nie kupuję z tej firmy
Bezglutenowa Mama 11/09/2015 11:13
Firma jest solidna, bo ma międzynarodowy przekreślony kłos m. in. na wafle z kukurydzy wytwarzane w osobnej hali, niż są paczkowane mąki, płatki, kasze itp.
gosiasit 10/09/2015 20:49
Ja kupuję,ale płucze przed gotowaniem kilka razy. jakie p/ciała robicie?my nie robiliśmy dotąd i nie wiem które zrobić,bo już głupia jestem,a do gastro nie chodzimy obecnie bo aktualnie "zabrali" nam i ciężko mi kogoś znaleźć,już ostatnio nikomu nie ufam,same sprzeczne informacje...
Bezglutenowa Mama 11/09/2015 11:18
W laboratorium zrób przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej typu 2 (anty-tTG) i przeciw endomysium (anty-EmA). Koszt około 150-200 zł. Lekarz gastroenterolog może dać dziecku skierowanie na refundowane przez NFZ badanie przeciwciał przeciw deamidowanym peptydom gliadyny - ale lekarze niechętnie dają skierowanie, tylko wówczas, gdy pogorszy się stan dziecka: nie rośnie, nie przybiera na wadze, jest senne, ma niskie żelazo itp. Mnie przez 5 lat ani razu nie udało się doprosić z przychodni gastro skierowania na przeciwciała dla Zosi.
gosiasit 11/09/2015 22:18
Nasza piękna opieka zdrowotna,po co płaci się podatki?żeby samemu płacić za badania!CHORE
mamaAni 11/09/2015 09:42
płatków ryżowych nie sposób przebrać ani przepłukać :(
gosiasit 11/09/2015 22:17
Chodziło mi ogólnie o produkty Kupca jak ryż biały,brązowy,kasze itp.płatków nie próbowałam płukać,bo nie kupuje wcale.
Bezglutenowa Mama 11/09/2015 11:12
Nie, tego nie da rady - trzeba kupić z przekreślonym kłosem;
gosiasit 10/09/2015 20:51
A owsianke ja uwielbiam?córka niestety nie :-( nawet dodatni ani bajka o złotowłosej i trzech niedźwiadkach nie pomogły.
Bezglutenowa Mama 11/09/2015 23:28
Może jeszcze przyjdzie czas na polubienie takiego śniadania :) Ponoć to przychodzi z wiekiem ;)
Sebastiasia 10/09/2015 09:33
A jest przekreslony klos? Jak nie ma to bym bie ryzykowała. A gluten moze czaic sie naprawdę wszędzie
Bezglutenowa Mama 11/09/2015 11:12
Prawda - wszędzie.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się