Blog

2

Barszcz biały bezglutenowy z boczkiem

10/04/2017

Barszcz biały bezglutenowy z boczkiem

10/04/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W swoim dorosłym, bezglutenowym życiu przetestowałam już kilka przepisów na wielkanocne zupy. Ale ten dzisiejszy jest wyjątkowy, przygotowany według rodzinnej receptury glutenowego Daniela (zjadacza ziemniaków). Mój najlepszy barszcz biały bezglutenowy jest delikatnie kwaskowy, z dobrze wyczuwalnym aromatem czosnku, wzbogacony krojonymi ziemniakami. Ale sekretnym składnikiem, który stawia tę zupę na piedestale wielkanocnych dań, jest bezglutenowy wędzony boczek.  Kochani, oto przepis na barszcz biały bezglutenowy z boczkiem! Zapewniam, że urzeknie wszystkich, nie tylko osoby na diecie bezglutenowej.

Składniki

  • porcja bezglutenowego
    zakwasu na żurek
    tu znajdziesz przepis KLIKNIJ 
  • 2 grzyby
    suszone
  • 1,5 litra wody
  • marchew, pietruszka, seler, nać pietruszki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
    bez śladowych ilości glutenu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
    bez śladowych ilości glutenu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka majeranku
    bez śladowych ilości glutenu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 plaster bezglutenowego
    Boczku Wędzonego DK Kaminiarz
    do kupienia m. in. w Tesco

Dodatki

Przygotowanie zakwasu na barszcz biały bezglutenowy

Jeśli dziś zaplanujesz tę zupę na bezglutenową Wielkanoc, jeszcze zdążysz zgromadzić wszystkie składniki. 4-5 dni wcześniej przygotuj zakwas na barszcz biały bezglutenowy. Przygotowuje się go identycznie, jak zakwas na bezglutenowy żurek, z tym wyjątkiem, że najlepiej użyć bezglutenowej mąki delikatnej w smaku, np. bezglutenowej mąki ryżowej lub bezglutenowej mąki owsianej. Możesz również użyć gotowego, bezglutenowego żurku jaglanego KLIKNIJ TUTAJ.

Jak ugotować barszcz biały bezglutenowy?

Dzień przed bezglutenową Wielkanocą przygotuj wywar na barszcz biały bezglutenowy. Umyj i obierz warzywa. Cebulę pokrój w kostkę. Cebulę, warzywa, suszone grzyby i plaster bezglutenowego boczku wędzonego zalej zimną wodą. Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj  na małym ogniu około 60 minut – aż zmiękną warzywa. Ugotuj na twardo jajka i obierz je ze skorupek. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do niewielkiej ilości wrzątku z solą i gotuj do miękkości. Odcedź. Bezglutenowy boczek wędzony posiekaj i podsmaż na suchej patelni. Schowaj do lodówki wystudzone: ziemniaki, jajka i podsmażony boczek.

Przecedź wywar warzywny, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotuj i utrzymując garnek na wolnym ogniu, dolej bezglutenowy zakwas, cały czas mieszając. Gotuj kilka minut, aż barszcz biały bezglutenowy zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dolać gorącej wody, by uzyskać ulubioną konsystencję. Bezglutenowy barszcz biały dopraw majerankiem, możesz też dodać soku z cytryny. Ostatnim składnikiem jest śmietana, dzięki której barszcz biały bezglutenowy zyska ładniejszy kolor i delikatniejszy smak. Aby się nie zważyła, nałóż do kubka chochelkę gorącej zupy i dodawaj śmietanę, cały czas mieszając. Zawartość kubka wlej do barszczu gotującego się na wolnym ogniu, starannie wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

Jak podawać barszcz biały bezglutenowy z wędzonym boczkiem?

W rodzinie glutenowego Daniela barszcz biały był podawany na bogato: z jajkiem, krojonymi ziemniakami i wędzonym, podsmażonym boczkiem. I taka tradycja zagościła w naszym domu. Z tą różnicą, że ja gotuję barszcz biały bezglutenowy, na zakwasie z mąki owsianej lub ryżowej.

W wielkanocny poranek barszcz biały bezglutenowy z boczkiem może być pierwszym daniem, którym ugościsz domowników. Ciepłym, aromatycznym, sycącym. Godzinę przed śniadaniem wyjmij z lodówki ugotowane dzień wcześniej krojone ziemniaki oraz podsmażony bezglutenowy boczek wędzony. Pokrój jajka na połówki lub ćwiartki. Podgrzej barszcz biały bezglutenowy i nałóż porcje do miseczek. Udekoruj jajkiem, ziemniakami, wędzonym boczkiem oraz natką pietruszki. Zapewniam, że domownicy nawet nie zauważą, iż jedzą bezglutenową zupę. Na pewno jednak nie pominą milczeniem sekretnego składnika: wędzonego boczku, dzięki któremu ten barszcz biały staje na piedestale zup wielkanocnych. Nie tylko bezglutenowych :).

Zobacz inne przepisy Bezglutenowej mamy na żurki i Wielkanoc

Bezglutenowy żurek w chlebie KLIKNIJ TUTAJ

Idealny żurek bezglutenowy  KLIKNIJ TUTAJ

Szybki żurek bezglutenowy (na chlebie)  KLIKNIJ TUTAJ

Bezglutenowy żurek na zakwasie kukurydzianym  KLIKNIJ TUTAJ

Staropolski żurek bez glutenu KLIKNIJ TUTAJ

WSZYSTKIE PRZEPISY NA BEZGLUTENOWĄ WIELKANOC   –  ZOBACZ TUTAJ

KOMENTARZE (2)

ewa 29/03/2024 21:47
Witam, już trzeci raz z rzędu robię na święta ten barszcz biały z tego przepisu, tylko lekko go modifikuję po swojemu i jest naprawdę pyszny. Ziemniaki gotuje razem z zupą i marchewką, dodaje kiełbaski białe i boczek według przepisu, wszystko gotuje dzień przed świętami i podaję go na śniadanie.
Bezglutenowa Mama 02/04/2024 12:49
Brawo za eksperymenty kulinarne: właśnie taka powinna być kuchnia bezglutenowa: dopasowana do ulubionych smaków :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się